Blog, Vegan stories

Vegan Stories: Zohra en Niels van Let’s Vegan!

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen gehoord worden, laat ik (bijna) wekelijks iemand zijn verhaal doen in de serie Vegan Stories. Deze week zijn dat: Zohra en Niels van Let’s Vegan!.

Afkeer van veganisme

Zohra: “Mijn ouders waren eerder vegan dan ik. Ik ben wel vegetariër geweest, maar ik vond dit in die tijd, zo’n vier jaar geleden, erg lastig. Ik was de enige in mijn omgeving en ik besloot biologisch vlees te gaan eten. Mijn ouders snapten niet waarom ik dat wel wilde eten. Ze zijn zelf onderzoek gaan doen en het duurde niet langer dan een half jaar voor ze volledig vegan werden. Ze zijn niet eens vegetarisch gaan eten. Ik had juist een afkeer van veganisme. Edelgistvlokken vond ik nergens naar smaken, maar het grappige is dat ik het nu overal overheen gooi. Toch ben ik documentaires blijven kijken en uiteindelijk dacht ik: dit kan gewoon niet meer. Ik moet hiermee stoppen. Niels begon ook steeds meer interesse te tonen in veganisme.”

Niels: “Ja, ik ben ook documentaires gaan kijken. Bij Forks over Knives trok het gezondheidsaspect me aan. Er werden dingen verteld die ik nooit heb geweten. Ik heb altijd melk gedronken en kipfilet gegeten omdat ik dacht dat dat gezond was. Ik werd vegetarisch. De switch naar vegan duurde best lang.”

Zohra: “Maar we aten ondertussen geen kwark meer en dronken altijd sojacappuccino’s.”

Onbewust tegengehouden

Zohra: “Kaas maakte die stap naar veganistisch eten zo moeilijk. En ik dacht: ik ga niet moeilijk doen als ik ergens ben en er zit room in de soep.”

Niels: “Voor ons gevoel werd het door onze vrienden en mijn familie onbewust tegengehouden, omdat het ongezellig zou zijn.”

Zohra: “”Eet gewoon dat taartje mee!””

Niels: “Ja, dat was best wel moeilijk. Twee jaar geleden waren er ook veel minder mogelijkheden. Pas toen het meer geaccepteerd werd, konden we het niet meer naar onszelf verantwoorden om niet vegan te eten.”

Zohra: “Vorig jaar was de laatste keer. Toen gingen we met zijn vader uit eten. We waren al zo goed als vegan, maar we konden daar niet vegan eten. Ik moest dus vegetarisch eten. Toen ik ’s avonds thuiskwam, moest ik super hard huilen. Ik zei: ik doe het niet meer.”

Op kalfjes zitten

Niels: “We leven ook vegan, maar we merken wel dat we nog steeds niet alles weten. Inmiddels hebben we al best veel kennis, ook op het gebied van alcohol. Ik heb trouwens nog wel leren schoenen, maar die had ik al. Uit duurzaam aspect hou ik ze, maar ik zou geen nieuwe kopen. We hadden ook een leren bank, maar die hebben we er wel uit gedaan.”

Zohra: “Het was zo’n supermooie, grote, bruine, leren bank. Op gegeven moment zat ik op die bank en zei ik tegen Niels: ‘We zitten gewoon op kalfjes. Ik kan hier niet meer op liggen ’s avonds.’ Dus hij ging de deur uit. We hebben het ook bij de advertentie gezet: fijne bank, maar niet meer voor ons.”

Jammer dat het duur is

Zohra: “Laatst waren er vrienden bij ons te eten. We hadden risotto met citroen en asperges gemaakt. Ze vonden het superlekker, maar bij de laatste hap zei een van de vrienden: ‘Echt lekker, maar jammer dat al dat vegan eten zo duur is.’ Ik moest lachen, want mensen hebben geen idee. Tuurlijk kan het duur, maar dat hoeft echt niet. Wij kopen heel veel van ons eten op de markt. Buiten de deur is het duur.”

Niels: “Al zijn de vegan opties op de kaart vaak het goedkoopst, tenzij je in een hip, vegan tentje beland.”

Zohra: “Het gaat ook om je eigen keuze. Wil jij dragon fruit en acaï in je smoothie, dan zul je iets meer moeten betalen. Je kunt ook ‘s avonds gewoon thuis lekker rijst of aardappeltjes met groenten en bonen eten.”

Let’s Vegan! op YouTube

Zohra: “Nu wij vlogs maken op YouTube, krijgen we veel meer vragen uit onze omgeving over veganistisch eten. Dat vinden we heel leuk.”

Niels: “Vrienden die alles behalve vegan zijn, maken onze recepten. Ze zien eindelijk op video wat voor lekkere dingen wij maken. Met de foto’s op onze Instagram waren velen nog een beetje sceptisch. Mijn moeder bijvoorbeeld: die dacht dat ze heel veel van haar eigen recepten niet meer kon maken. Nu ziet ze dat er slechts kleine aanpassingen nodig zijn en vertelt ze overal en aan iedereen over onze video’s.

Zohra: “Die vlogs maken we pas sinds begin dit jaar. Mijn moeder vond dat we een stapje verder moesten gaan met onze Instagram, die toen nog plantbased_goodlife heette. Nederlandse vloggers die vegan koken zoals wij nu doen, waren er nog niet echt.

Niels: “Instagram is leuk, maar ook een beetje leeg. Foto’s worden geliked, maar er zit niet zo veel verdieping achter. Met de video’s die wij nu maken, kunnen we mensen vooruit helpen die op zoek zijn naar vegan recepten. Dat geeft veel meer voldoening.”

Volg Let’s Vegan! op YouTube en Instagram!

Ook jouw verhaal doen? Stuur me dan een berichtje via Instagram of per mail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *