Blog

De Groener Doener Tag

Niet zo heel lang geleden werd ik door Sytse van Het Groene Broertje getagd in de Groener Doener Tag: zeven vragen over hoe groen ik leef of zou willen leven. Het was confronterend, maar ik heb ze kunnen beantwoorden! Benieuwd? Lees snel verder!

De vragen zijn bedacht door zeven groene bloggers. Om eerlijk te zijn, vind ik het best moeilijke vragen. Ik weet dat ik meer en beter kan doen voor de wereld en dat is waarom ik deze vragen ga gebruiken als een soort stok achter de deur. Komen ze!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van MevrouwMiauw.nl

Jeetje, ja… Ik eet veganistisch, ik scheidt netjes mijn afval, ik gooi niets op de grond, ik laat de kraan zo weinig mogelijk lopen, ik gooi nooit voedsel weg en ik trek sneller een trui aan dan dat ik de verwarming laat loeien. Dit zijn stuk voor stuk dingen die ik geleerd heb van mijn ouders (behalve dat veganistische dan). Toch zijn er zo veel meer dingen die ik zou kunnen doen. Ik douche te lang en te warm en ik gebruik mijn studentenbudget als smoes om niet biologisch boodschappen te doen, al begint dit langzaam te komen.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van OmdatIkDatWil.nl

Ik woon op een studentenkamertje in een huis met vier anderen, dus ik zit vast aan bepaalde regels en gewoonten die niet doorbroken kunnen of mogen worden. Zo hebben wij hier allemaal onze eigen koelkast, wat natuurlijk enorm veel stroom vreet. In zo’n geval moet je creatief zijn en groener leven op andere manieren. Overal waar ik een kamer verlaat, gaat het licht uit. Blijf ik langer weg, gaat de verwarming ook uit. Het gros van mijn planten komt uit stekjes van die van mijn moeder en ook de stekjes uit mijn planten gaan weer naar een ander. Op deze manier bespaar ik mezelf en anderen flink wat centjes en hoeven er niet steeds nieuwe planten te worden gekocht!

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van Plantaardiger.nl

Ik verspil géén voedsel! Als ik iets over heb, geef ik het weg of ik vries het in. Nee, voedsel verspillen, daar hou ik echt niet van.

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van Kouwekleren.nl

Pfff, lastig. Ik zou investeren in opvangcentra voor dieren (gewond, ziek, gevlucht etc.) en lokale (groente)boeren. Door de keiharde onderhandelingen van supermarkten – voor zover je dit onderhandelingen kunt noemen – hebben boeren het niet gemakkelijk. Willen zij een aardappel voor vijf euro verkopen (bij wijze van), zal de supermarkt er twee euro voor bieden. De boer moet hier wel mee instemmen, omdat-ie anders niets krijgt. Dit zou anders moeten kunnen.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? – Sytse van HetGroeneBroertje.nl

Da’s leuk: eigenlijk niet zo veel (voor mijn gevoel). Ja, ik probeer mensen te motiveren om plantaardig te gaan eten en dit valt zeker onder een groene levensstijl, maar is dit genoeg? Ik denk het niet.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van Renmeisje.nl

Biologisch eten heb ik altijd lastig gevonden, maar hier begin ik langzamerhand mijn weg in te vinden. Volledig groen leven (dat wil zeggen: verantwoorde kleding, accessoires, meubels, abonnementen etc.) voelt voor mij op dit moment als een te grote stap. Ik voel me als student zonder eigen huis beperkt en dat ben ik ook, al zal ik meer moeten kijken naar mogelijkheden.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van DeGroeneZus.nl

Dat ik veganistisch ben gaan eten. Dit is echt de beste keuze van mijn leven geweest. Al die andere dingen die ik doe, voelen eigenlijk als ‘gewoon.’ Maar om heel eerlijk te zijn, hoop ik dat mijn beste groene beslissing nog gaat komen.

 

Wassum! Ik tag iedereen die dit leest om deze vragen te beantwoorden, al is het maar voor jezelf (maar ik zou het super leuk vinden om het te lezen natuurlijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *