Dessert, Ontbijt, Recepten, Snacks

Banoffee trifle (NL/EN)

Och, banoffee. Volgens mij is dat niet echt een ding in Nederland, maar zodra je iets van een banoffee (bananen/toffee) taart proeft, wil je niet meer anders! Maar kun je er ook iets anders van maken dan taart? Ik ging de uitdaging aan.

*ENGLISH RECIPE BELOW*

Het idee van banoffee is eigenlijk dat je iets doet met bananen, koekjes, karamel, iets romigs en eventueel chocolade. Laat me weten als ik fout zit, maar volgens mij kun je daar prima ‘bananen, granola, dadelkaramel, plantaardige yoghurt en raw cacao nibs’ in lezen!

De kleuren van banoffee vind ik altijd een beetje meh. Beetje crème, beetje geel, beetje bruin… Het is het net niet. De smaak is sowieso goed, maar het oog wil ook wat, toch? En wat is er nu leuker dan de laagjes van een trifle?

Voor dit recept maakte ik mijn eigen (raw) karamel van dadels en amandelpasta. Deze karamel is echt mijn favoriete spread ooit. Het is super simpel om te maken en kan eigenlijk nooit fout gaan. Te dik? Beetje water of plantaardige melk. Te dun? Gooi er gewoon nog wat dadels bij! De smaak gaat sowieso nooit achteruit.

Niet alleen de karamel maakte ik zelf, ook de vanillevla werd in mijn keuken gecreëerd! Ik vind de plantaardige vanillevla van alpro wat zoet, dus ik gooi liever zelf wat vanille voor smaak en kurkuma voor kleur door de ongezoete yoghurt. Niemand die ’t doorheeft!

Maar goed, op naar het recept.

Wat je nodig hebt:

  • 200 milliliter (ongezoete) plantaardige yoghurt / 200 milliliter (unsweetened) plant based yoghurt
  • 1/2 theelepel kurkuma / 1/2 tsp turmeric
  • 1/4 theelepel vanille / 1/4 tsp vanilla
  • 1 banaan / 1 banana
  • 3 eetlepels granola / 3 tbsp granola
  • 100 gram dadels, geweekt / 100 gram (or 1 cup) dates, soaked
  • 2 eetlepels amandelpasta / 2 tbsp almond butter
  • 1 theelepel raw cacao nibs / 1 tsp raw cacao nibs

Laat de dadels een nachtje weken in koud water (of een half uur in heet water). Prak de banaan en meng hier de kurkuma, vanille en plantaardige yoghurt doorheen. Voeg de dadels en de notenpasta toe aan een keukenmachine en pureer tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat van het achtergebleven dadelwater toe om de ‘karamel’ te verdunnen. Bedek de bodem van een glas, pot of bakje met een laagje yoghurt. Schep hier wat granola en vervolgens weer een laagje yoghurt overheen. Schep er twee of drie eetlepels van de karamel op en vul aan met de overgebleven yoghurt. Serveer met raw cacao nibs en eventueel wat extra plakjes banaan.

Eetsmakelijk!

Soak the dates overnight in cold water (or half an hour in boiled water). Mash the banana and mix in the turmeric, vanilla and plant based yoghurt. Add the dates and almond butter to a food processor and blend until smooth. Add some leftover date water to make the caramel even thinner if you want. Scoop some of the vanilla yoghurt in a glass, jar or bowl. Add the granola and another layer of yoghurt. Add 2-3 tbsp of the caramel and pour over the last bit of the yoghurt. Serve with raw cacao nibs and some banana slices.

Enjoy!

Heb jij deze trifle gemaakt? Deel dan een fotootje op Instagram en vergeet vooral plantbasedbrekkie niet te taggen!
Did you make this trifle? Share a photo on Instagram and don’t forget to tag plantbasedbrekkie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *