Dessert, Recepten, Snacks

Matcha & limoen mini cheesecake

Het is vandaag 1 oktober, de eerste dag van een nieuwe maand en tevens de eerste dag van een nieuwe Vegan Challenge! Tijd voor een feestje, tijd voor taart.

Al eerder deed ik mee aan de Vegan Challenge, een challenge waarin je jezelf uitdaagt om een maand lang veganistisch te eten. Dagelijks kreeg ik een e-mail toegestuurd met recepten, tips en andere leuke artikelen. Nu is deze challenge voor mij niet zo uitdagend meer, maar ik volg het wel, puur omdat ik het zo tof vind om te zien hoe dit andere mensen inspireert.

Maar goed, het is 1 oktober, dus er staat taart op tafel (ik hoop dat jullie snappen dat dit gewoon een slecht excuus is om cheesecake te eten). Voor hen die nooit eerder een vegan cheesecake in elkaar hebben geflanst: er gaat een wereld voor je open. Geen enkele vegan taart is makkelijker dan deze parel.

Ik weet natuurlijk zelf ook wel dat er duizenden vegan / raw vegan cheesecake recepten op het internet te vinden zijn, maar ik vond het het toch wel waard om deze met jullie te delen. Velen gebruiken dadels om de bodem tot een taartbodem te krijgen, maar ik ben hier voor rozijnen gegaan. Ik weet het niet… Ik werd een beetje moe van dadels. Kan.

Om deze (niet zo saaie) cheesecake nóg leuker te maken, heb ik er wat matcha poeder aan toegevoegd. Matcha is een groene thee die, net als gewone groene thee, van de camellia sinensis plant uit China komt. Van groene thee weten we dat het vol zit met antioxidanten, dat helpt bij gewichtsverlies en dat het zorgt voor een betere gezondheid van het hart. Voor matcha geldt eigenlijk hetzelfde, maar wat het zo veel krachtiger maakt, is dat de antioxidanten in één portie matcha gelijk staan aan maar liefst drie kopjes gewone groene thee. Bizar, toch? Dat moet je wel in je cheesecake willen hebben, dacht ik zo.

Maar dan nu: hét recept voor deze overheerlijke cheesecake.

Wat je nodig hebt (voor 2 kleine taartjes):

 • 3/4 cup amandelmeel
 • 1/4 cup noten (ik ging voor walnoten)
 • 3/4 cup rozijnen
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 mespuntje zout
 • 200 gram cashewnoten, geweekt
 • het sap van 1 limoen (+ een schijfje voor garnering)
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 3 eetlepels kokosolie (het liefst vloeibaar, maar om ‘m raw te houden kun je deze niet smelten natuurlijk)
 • 1/2 theelepel vanillepoeder
 • 1 theelepel macapoeder (optioneel)
 • 1 1/2 theelepel matchapoeder

Het is belangrijk dat je de cashewnoten de nacht van te voren laat weken (of ten minste een paar uur), zodat deze helemaal zacht zijn. Voor de boden voeg je de amandelmeel, noten, rozijnen, kurkuma en het zout toe aan een keukenmachine of blender. Mix tot er een deegbal ontstaat en verdeel die over je bakblik(jes) (ik gebruikte twee kleine springvormpjes van 12cm). Voeg nu de cashewnoten, het limoensap, de ahornsiroop, kokosolie, vanillepoeder en macapoeder toe aan de keukenmachine of blender en mix tot er een glad mengsel is ontstaan. Verdeel de helft over de bodem en zet dit voor een half uur in de vriezer. Mix ondertussen de matchapoeder door de andere helft van het cashewmengsel en giet dit na het halve uur over het witte deel. Plaats de cheesecake terug in de vriezer voor minstens 2 uur.

Wanneer je de cheesecake uit de vriezer haalt, kun je deze het beste gelijk aansnijden. Wacht nog wel even een kwartiertje met eten, zodat-ie weer wat ontdooit is. Ik weet dat het moeilijk is, maar geloof mij: het is echt beter 🙂

Heb jij deze cheesecake gemaakt? Deel ‘m dan op Instagram en vergeet vooral plantbasedbrekkie niet te taggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *