Blog, Vegan stories

Waarom ik vegan eet

Waar de een bij het zien van het spin de longen uit zijn lijf schreeuwt en ‘per ongeluk’ zijn voet op het beestje plaatst, heb ik altijd geleerd om alle levende wezens met beleid weer buiten te zetten. Elke vlieg werd naar het raam begeleid en geen bij heeft de laatste minuten van zijn leven binnen gespendeerd. Daarnaast was ik er heilig van overtuigd dat ik zou gaan trouwen met mijn kat Mickey. Een dierenmens ben ik dus altijd al geweest.

Natuurlijk is het een geweldige bijkomstigheid dat ik een of meerdere dierenlevens bespaar, maar dit is niet de directe reden dat ik veganist ben geworden.

Ik heb mijn hele leven al overgewicht gehad. Sporten is nooit mijn ding geweest en om heel eerlijk te zijn, had ik geen idee van welk voedsel nu eigenlijk goed voor me was. Mijn ouders hebben altijd vrij gezond gekookt, maar over dat wat ik naast het avondeten naar binnen werkte, hadden zij geen controle. Nu was ik niet heel dik, maar mijn BMI was altijd net iets te hoog. Op de middelbare school kreeg ik zo nu en dan een opmerking als “Miriam, jij bent echt dik” naar mijn hoofd geslingerd. Ironisch: die opmerking kwam dan weer van het dunste meisje van de klas.

Natuurlijk is het een geweldige bijkomstigheid dat ik een of meerdere dierenlevens bespaar, maar dit is niet de directe reden dat ik veganist ben geworden.

De motivatie om iets aan mijn gewicht te doen, kwam pas tijdens het derde jaar van mijn studie. Ik besloot een crash dieet te volgen. Dit ging geweldig. Ik verloor maar liefst 10 kilo binnen een paar weken tijd en het op gewicht blijven na het dieet ging me (weliswaar met ups en downs) bijzonder goed af. Ik had best nog wat gewicht kwijt willen raken met dat dieet, maar in de laatste twee weken begon mijn lichaam signalen af te geven. Ik zal je de details besparen, maar ik denk niet dat ik ooit zwaardere buikkrampen heb gehad. Het was tijd om naar mijn lichaam te luisteren.

Al vrij snel merkte ik dat ik niet goed reageerde op rood vlees en melkproducten. Ik ging op zoek naar vervangend voedsel en omdat ik zeker wilde weten dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkreeg, hield ik alles bij in de MyFitnessPal app. Die vertelde mij precies welke vitamines en mineralen ik nog nodig had. Tegelijkertijd ben ik veel onderzoek gaan doen naar een plantaardig dieet. Ik heb honderden recepten gelezen, duizenden YouTube video’s bekeken en ik heb een flinke lijst met wetenschappelijke artikelen afgewerkt. Stapje voor stapje haalde ik de dierlijke producten uit mijn voedselpatroon.

Er is één ding waar ik spijt van heb sinds ik veganist ben geworden en dat is dat ik deze keuze niet eerder heb gemaakt

De energie die ik nu heb, is meer dan ooit tevoren. Ik voel me geweldig en ik ben zelfs nog een of twee kilo’s kwijtgeraakt. Mijn ouders steunen me enorm. Ik kook vaak voor ze, maar ze vinden het zelf ook heel leuk om te ontdekken wat je wél kunt met een plantaardig ‘dieet.’ De mensen die het nog lastig vinden, probeer ik te laten denken in mogelijkheden en dat gaat eigenlijk heel goed. Negatieve reacties heb ik nog niet gehad. Maar waarom zou ik die ook krijgen? Ik doe goed voor mezelf, voor de dieren en voor het milieu.

Er is één ding waar ik spijt van heb sinds ik veganist ben geworden en dat is dat ik deze keuze niet eerder heb gemaakt.

Mocht je meer willen weten over de effecten van veganistisch eten, dan raad ik je aan om de documentaires Cowspiracy: The Sustainability Secret, What the Health en Forks Over Knives te kijken (staan gewoon op Netflix!).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Naturall Pure.
Disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *